Mausteet

Anis 150 g

Persiljan ja porkkanan kanssa samaan heimoon kuuluvan aniksen hedelmissä ja kuivista hedelmistä puiduissa siemenissä on voimakas makeahko maku. Aniksen siemeniä käytetään joko kokonaisena tai jauhettuna leipien ja sämpylöiden maustamiseen. Myös sekä suolaisissa että makeissa ruoissa käytetään anista. Esimerkiksi intialaisissa ruuissa, kalakeitossa, kastikkeissa, kakuissa ja konditorialeivonnaisissa anis antaa hienon maun.


Basilika 40 g
Basilika on yksivuotinen hyvälle tuoksuva maustekasvi, yrtti, jonka lehtiä käytetään sekä tuoreina että kuivattuina kasvis-, kala- pasta- ja jauheliharuokiin sekä pizzoihin. Välimeren maissa basilika on keittiöiden yleismauste, jota ei unohdeta tomaattiruokia valmistettaessa. Basilikan aromi säilyy parhaiten ruuassa kun se maustetaan juuri ennen tarjoilua. 


Cayennepippuri 150 g
Cayennenpippuri on erittäin tulinen cayenne- eli sormichileistä jauhettu jauhe. Sitä tulee käyttää erittäin harkiten silloin kun halutaan saada terävä mausteinen maku ruokiin. Cayennenpippuri sopii paistetun ja grillatun ruuan valmistukseen sekä pataruokiin.

Chili (jauhettu) 140 g
Chili on kaikkien aikojen suosituin mauste. Chilit on luokiteltu yli 150 tyyppiin makeista erittäin tulisiin. Aromix chili on keskiväkevä. Chili on mauste johon tottuu ja maku muuttuu miellyttäväksi. Chilissä on paljon C-vitamiinia ja chili kiihottaa ruokahalua.

Fenkoli 100 g
Fenkolia käytetään kokonaisena ja jauheena leivonnassa ruokaleipiin, kekseihin ja vehnäleipiin sekä ruuanlaitossa muun muassa paistetun kalan sekä maksaruokien ja kastikkeiden mausteena.

Korianteri 110 g
Korianterin siemeniä käytetään mausteeksi jauhettuna. Korianterijauhe menettää nopeasti makuaan ja tuoksuaan joten on suositeltavaa jauhaa tarvittava määrä aika ajoin. Intialaisessa keittiössä korianteria käytetään suuria määriä curryä, garam masalaa ja muita mausteseoksia valmistettaessa. Korianterin siemeniä käytetään myös sianliha ja kanapadoissa sekä ruokaleipiin ja lintu- ja riistaruokiin.

Kumina 170 g
Kumina on yksi maailman vanhimmista mausteista. Arkeologisissa kaivauksissa on löydetty ruuan jäänteitä joissa on ollut mausteena kuminaa jo 5000 vuoden takaa. Roomalaiset sotilaat söivät leipää joka oli maustettu kuminalla ja näin kuminan käyttö levisi Euroopassa. Myöhemmin historiassa kuminaa käytettiin osana lemmenjuomaa ja tätä juomaa nautittuaan rakastettu pyysyy uskollisena kumppaniinsa. Kumina on eurooppalainen maustekasvi. Kuminan siemeniä käytetään leivonnaisiin. Kuminan aromi on miellyttävä hiukan terävä ja pohjasävyltään makea. Kuminaa käytetään ruokaleipien ja keksien sekä kaaliruokien mausteena. Kuminajuusto on hollantilainen perinneruoka jota edelleen valmistetaan keskiaikaisen reseptin mukaan. Kuminaa käytetään myös akvavit snapsin mausteena.

Maustepippuri kokonainen 120 g, jauhettu 130 g, rouhittu 120 g
Maustepippuri on kotoisin Länsi-Intian saarilta, Keski- ja Etelä-Amerikasta. Maustepippuripuu kuluu myrttikasvien heimoon. Maustepippuri korjataan melkein kypsänä mutta vielä vihreänä ja kuivataan auringossa jolloin maustepippuri muuttuu tumman ruskeaksi. Maustepippurin maku muistuttaa kanelin, muskottipähkinän ja neilikan sekoitusta. Englanninkielinen nimi allspice ( "monimauste" ) kuvaa maustepippurin monenkirjavaa makua. Maustepippuria käytetään sillien ja silakoiden mausteliemiin sekä moniin keittoihin ja makeisiin juhlaleivonnaisiin kuten piparkakkuihin.

Meirami 30 g
Meirami on yrtti jonka maku on hieman kirpeä mutta erittäin aromikas. Meirami on erityisesti kaali-, maksa ja veriruokien mauste. Meirami antaa miellyttävän maun esimerkiksi pataruokiin.

Minttu 40 g
Minttu on voimakas makeahko yrttimauste, joka sopii mm. lammaspaistiin, minttukastikkeeseen, paistettuihin omenoihin, hedelmäsalaatteihin, juomiin ym.

Mustapippuri kokonainen 190 g, rouhittu 160 g, jauhettu 170 g
Pippuri on yksi maailman vanhimmista mausteista. Eurooppalaisten etsiessä meritietä Maustesaarille pippurilastien kuljettamiseksi tuli Kolumbus löytäneeksi Amerikan. Pippuri kasvaa parhaiten lähellä päiväntasaajaa. Pippurit ovat korjuukypsinä punaisia, oransseja tai vihreitä. Eri kypsyysasteiset pippurit lajitellaan ja jalostetaan eri laaduiksi. Vihreät pippurimarjat kuivataan auringossa jolloin ne muuttuvat mustiksi ja kurttuisiksi mustapippureiksi. Sopivasti käytettynä mustapippuri antaa miellyttävän maun ruokiin samalla korostaen ruuan omia makuja. Mustapippuria käytetään paistettuihin ja grillattuihin liharuokiin.

Neilikka jauhettu 100 g, kokonainen 100 g
Neilikkamauste on myrttiheimoon kuuluvan puun kuivattuja kukannuppuja. Neilikkaa kasvatetaan lähellä päiväntasaajaa Tyynen valtameren saarilla ja Afrikan itärannikolla. Neilikkaa käytetään erilaisissa mausteseoksissa kuten curryjauheessa. Euroopassa neilikkaa käytetään myös erilaisissa säilöntäliemissä esimerkiksi etikkasäilykkeiden ja silli- ja silakkasäilykkeiden maustamiseen. Jouluglögiin kuuluu myös neilikka. Neilikkaa käytetään maustamaan lintu ja riistaruokia sekä joulukinkkua. Jauhettuna neilikkaa käytetään piparkakkujen ja kuivakakkujen sekä omenajälkiruokien maustamiseen.

Oregano 50 g
Oregano on yrtti jota käytetään italialaisessa ja muissa välimeren maiden keittiöissä runsaasti. Oregano sopii pizzoihin ja pastaruokiin ja -kastikkeisiin. Lisäksi oreganoa voi käyttää monipuolisesti myös moniin pataruokiin.

Paprika ja voimakas paprika 150 g
Paprika on yleisnimitys miedohkoista chilipaloista joita kasvatetaan Euroopassa. Myös paprikoita on monta väkevyysastetta espanjalainen yleensä miedompi kuin unkarilainen. Suomessa yleisesti käytetty paprikajauhe on suhteellisen mietoa. Aromixin valikoimassa on mieto ja voimakkaampi paprikajauhe. Paprikan käyttö on viime vuosina yleistynyt. Paprika antaa pirteyttä moniin kastikkeisiin sekä liha- ja riistaruokiin.

Persilja 30 g
Persilja on kotoinen yrttimme, joka on keittojen ja liharuokien ja kastikkeiden mauste.

Rakuuna 30 g
Rakuuna kasvista käytetään kuivatut lehdet kastikkeiden, kana- ja liharuokien sekä kalaruokien maustamiseen.

Rosépippuri 85 g
Rosépippuri ei ole nimestään huolimatta pippuri. Rosépippuri ei ole voimakas vaan makeahko kuitenkin sillä on oma miellyttävä aromi. Rosépippuria käytetään usein sen punaisen värin vuoksi värittämään pippurisekoituksia sekä myös liharuokiin ja Välimeren maissa myös kalamausteena.

Rosmariini 90 g
Rosmariiniyrtti on erään minttukasvin kuivattu lehti. Käytetään esimerkiksi riistapaisteihin, herne- ja kanakeittoon, marinointiliemiin, pastaruokiin.

Salvia 60 g
Salvia on USA:n suosituin yleismauste. Salviaa käytetään muun muassa vesilintujen, kanan ja kalkkunan mureketäytteeseen, pienin määrin persiljan kanssa esim. kyljyksiin, maksaruokiin ym.

Sinappijauhe 170 g
Sinappijauhe on intialaisen keittiön ja monen mausteseoksen perusmausteita. Meillä yleisin käyttö on sinapin valmistuksessa.

Sipulijauhe ja sipulirouhe 160 g
Sipulijauhe ja sipulirouhe ovat kuivattua sipulia, jota käytetään tavallisen sipulin tavoin moniin ruokalajeihin.

Tilli 55 g
Kuivattua tilliä voidaan käyttää kuten tuoretta tilliä salaatteihin, kalaruokiin kuten kalan graavaukseen sekä moniin muihin ruokiin esimerkiksi tillilihaan.

Timjami 55 g
Timjami on voimakkaanmakuinen ja -tuoksuinen yrtti. Timjamia on käytetty yskä- ja nuhalääkkeissä ja sen sanotaan parantavan ruokahalua. Voimakkuutensa takia timjamin annostuksessa on oltava varovainen. Timjami soveltuu kasvis- ja liharuokiin sekä äyriäisiin ja salaatteihin.

Valkopippuri kokonainen 210 g, rouhittu 180 g, jauhettu 170 g
Valkopippuri valmistetaan punaisista kypsistä pippureista käsittelemällä pippurit siten että kuori voidaan poistaa hieromalla pippureita toisiaan vasten. Valkopippuria käytetään suomalaisessa keittiössä mustapippuria enemmän ruuanlaitossa. Valkopippuri sopii kaikkiin liha- ja kalaruokiin sekä kasvislaatikoihin. Valkopippuri on myös yleinen pöytämauste.

Valkosipulijauhe ja valkosipulirouhe 150 g
Valkosipulijauhe ja valkosipulirouhe ovat kuivattua valkosipulia, jota voidaan käyttää samoihin ruokiin joihin käytetään tuoretta valkosipulia.

Viherpippuri 70 g
Viherpippuri on pippuriköynnöksen raakana poimittu ja mekaanisesti ilman auringonvaloa kuivattu marja. Viherpippurissa on mustapippuria miedompi maku. Viherpippuri sopii erinomaisesti liha-, kala-, ja kasvisruokien maustamiseen sekä riistaruokiin ja kermaisiin kastikkeisiin.

Yksilöllinen ja joustava palvelu

Aromitehdas Oy / Aromix Erikoiskahvi  ●  Tammenojantie 21, 02540 Kylmälä  ●  info@aromix.fi  ●  puh. (02) 234 5033

Julkaisujärjestelmä | Hakukoneoptimointi Netello