"Lyhyt kahvioppi, osa I"

Kahvilajikkeet: Arabica vs Robusta

Kahvilla on kaksi päälajiketta: arabica ja robusta. Arabica on lajikkeista korkealaatuisempi. Arabica on pehmeää, voimakasta ja aromaattista, kun taas robusta on usein varsin neutraali, jopa kitkerä. Robustaa käytetäänkin lähinnä vain alemman hintaluokan kahvisekoitusten pohjana, johon sitten sekoitetaan mukaan hieman arabicaa. Aromixin kahveissa käytetään vain ja ainoastaan korkealaatuisia arabica-lajikkeita.


Kahvin historiaa

Kahvin historia alkaa yli 2500 vuoden takaa Etiopiasta. Yleistymään kahvi alkoi noin 1000 vuotta sitten, ensin Arabian niemimaalla, josta se vähitellen 1600- ja 1700-luvuilla levisi eri puolille maailmaa ja nykyisin kahvia viljelläänkin jo noin 50 maassa. Kahvia viljellään pääasiassa päiväntasaajan seudun trooppisissa maissa mm. Väli- ja Keski-Amerikassa, Afrikassa ja Intiassa.

1600-luvun alussa kahvi saapui Eurooppaan ja 1600-luvun loppupuolella Pohjoismaihin. Suomeen kahvi tuli 1700-luvun alussa. Kahvi oli aluksi yläluokan juoma, mutta yleistyttyään levisi vähitellen kaikkiin yhteiskuntaluokkiin.


Maustekahvit

Lähes koko kahvin historian ajan kahvia on myös maustettu, esimerkiksi kardemummalla, aniksella ja inkiväärillä. Monilla kansoilla ja kulttuureilla on omat perinteiset tapansa. Osa tavoista on säilynyt useiden vuosisatojen ajan ja osa on vuosien kuluessa unohtunut tai muuttanut muotoaan. Mausteina on käytetty monenlaisia yrttejä, hedelmiä ym. Osa mausteista on sellaisia, joita nykyisin on vaikea edes kuvitella kahvin lisukkeeksi. Esimerkiksi vielä 1900-luvun alkupuolella Suomessakin käytettiin suhteellisen yleisesti suolaa kahvin mausteena.
Myös nykyisin käytettävät kahvin lisukkeet eli sokeri ja tilkka maitoa tai kermaa ovat omalla tavallaan kahvin mausteita. Samoin alkoholin lisääminen kahviin on kahvin maustamista.

Varsinaiset maustekahvit eli valmiiksi maustetut kahvit ovat tulleet markkinoille Yhdysvalloissa 1960-luvun lopulla ja nykyisin jo huomattava osa Yhdysvalloissa juotavasta kahvista on maustekahvia.


Kahvin maustamisen filosofiaa

Aiemmin kun kahvilajikkeita ei ollut vielä kovinkaan paljoa jalostettu, kahvi ei sellaisenaan ilman mitään lisuketta ollut välttämättä kovinkaan hyvää, vaan mausteita saatettiinkin käyttää lähinnä vain peittämään kahvin kitkerää makua. Useimmat nykyiset kahvilajikkeet ovat herkullisia sellaisenaankin ja erilaiset lisukkeet lähinnä vain korostavat kahvin makua.

Kahvia maustettaessa onkin hyvä muistaa, että mausteilla ja muilla lisukkeilla ei ole tarkoitus peittää kahvin ominaismakua, vaan vain hieman korostaa sitä. Itse kahvin pitää aina olla pääosassa. Heikkolaatuinen kahvi ei maustamisella parane eli laadukasta maustettua kahvia voi valmistaa vain laadukkaasta kahvista. Siksi Aromix-maustekahveissa käytetäänkin vain korkealaatuisia arabica-lajikkeita, samoja lajikkeita, joita on maustamattomissa kahvisekoituksissamme.


Perinteet velvoittavat

Vuonna 1989 Aromix alkoi valmistaa ensimmäisenä Suomessa ja samalla myös ensimmäisenä Pohjoismaissa maustekahveja. Kilpailua ei juurikaan ollut, sillä Euroopassakin oli tuolloin vain yksi maustekahviyritys Aromixin lisäksi. Myöhemmin kilpailijoita on tullut lisää, mutta korkealaatuisen maustekahvin ystävän valinta on aina ollut Aromix. Vielä nykyäänkin lähes kaikki markkinoillamme olevat maustetut kahvit pohjautuvat Aromix-kahveihin, osa jopa nimeä myöten.

Perinteidensä velvoittamana Aromix tarjoaa jatkossakin kahvin ystäville aina parasta mahdollista kahvia.

KAHVISANASTOA

Espresso
Pienestä kupista tarjoiltu tummapaahtoinen kahvi.
Espresso con panna
Espresso ja hieman kermavaahtoa.
Espresso macchiato
Espresso ja hieman maitovaahtoa.
Cappuccino
Espressoa, kuumaa maitoa ja runsaasti maitovaahtoa
isokokoisesta kupista tarjoiltuna.
Cafe au lait
Kahvia ja kuumaa maitoa.
Cafe latte
Espressoa, kuumaa maitoa ja runsaasti maitovaahtoa
tarjoiltuna korkeasta lasista.
Cafe americano
Kupista tarjoiltu kuumalla
vedellä laimennettu espresso.
Frappé
Kylma kahvijuoma, espressoa ja runsaasti maitovaahtoa
tarjoiltuna korkeasta lasista.

Yksilöllinen ja joustava palvelu

Aromitehdas Oy / Aromix Erikoiskahvi  ●  Tammenojantie 21, 02540 Kylmälä  ●  info@aromix.fi  ●  puh. (02) 234 5033

Julkaisujärjestelmä | Hakukoneoptimointi Netello